top of page
  • Yazarın fotoğrafıUtku Yılmaz

39 Buçuk Basamak hakkında

Her sezon başında mutlaka yeni oyunlarına baktığım tiyatro ekiplerinden olan Tiyatroadam'ın 39 Buçuk Basamak oyunu, sezona girerken "Hangi Oyunu Seyretsem?" listemdeki oyunlardan biriydi. Teftişör, Kafkas Tebeşir Dairesi, İvan İvanoviç Var mıydı, Yok muydu?, Son Ada gibi zevkle seyrettiğim oyunlarından sonra 39 Buçuk Basamak oyununa da koşarak gittim ve yanılmadım.


Alfred Hitchcock'un John Buchan'ın 39 Basamak kitabından uyarladığı aynı isimli filminin yerel bir uyarlaması olan 39 Buçuk Basamak oyunu, Hitchcock'un filminden uyarlansa da aslına referans veriyor ki, baş karakterinin ismi John Buchan. Tam bu noktada filmin uyarlaması olmak yerine, kitabın yazılma sebebi oluyor.


Metinde Bitez Motel sahnesinin fazlaca uzun, fazlaca Hitchcock güzellemesi olduğunu düşünüyorum. Çok değil 10 dakikası kesilebilirdi.

Metnin yer yer cinsiyetçi ve eski nesil olduğunu da düşünüyorum. Bu ekip değil de, başka bir ekip (daha az profesyonel) oynasa bu tadı yakalayamaz bence.


Tiyatroadam'ın birçok oyununda olduğu gibi bu oyunda da, yüksek bir tempo ve ritim, bu tempo ve ritimle gelen eğlence, sürekli "Hiçbir detayı kaçırmayayım" hissi, bir o kadar da denge ile karşılaştım.


Oyuna eklenmiş gölge oyunları, canlı müzik, hikaye ve aksanla yerelleştirilmiş; hiç de oyunun fikrinden uzaklaşmamış. Hatta metni, asıl metne bağlamış. Bunlar müthişti.

Ne zaman yabancı bir metne Anadolu girse, zorlamalıkla, olmamışlıkla karşılaşıyoruz. Bu oyunda ise tam tersi, tam da yuvasına yerleşmiş vida seyrediyoruz.


Zevkle seyrettim. Ekibin eline sağlık.


Not: Demet Evgar, Engin Hepileri, Bülent Şakrak ve Okan Yalabık'ın Tiyatro Pangar ile oynadığı 39 Basamak oyununa gitmiş ve bayılmıştım. Ah o çalı sahnesi neydi öyle. Sahnelenirse, kesinlikle seyredin.


Oyuncular: Berk Yaygın, Murat Akkoyunlu, Pelin Abay, Deniz Özmen, Vehbi Can Uyaroğlu, Ömer Dinar

Yazar / Yönetmen: Oğuz Utku Güneş

Yönetmen yardımcısı: Olga Ünal

Dekor Tasarım / Kostüm Tasarım: Makbule Mercan

Müzisyen / Ses & Efekt Tasarım: Vehbi Can Uyaroğlu

Işık Tasarımı: Ayşe Sedef Ayter

Afiş Tasarım: Sezen Özyıldız Aşkın

Asistan: Semih Başarı

Reji Asistanı: Gökhan Efe Şenyapar

Tek perde, 82 dakika


Sevgiler,

Utku


bottom of page