top of page
  • Yazarın fotoğrafıUtku Yılmaz

Bi' Cilveli Kahve İçer misiniz?

"Geleneklerimizi Yaşatalım" köşemizde bu hafta: Cilveli Kahve

100 yıldan kısa süredir hayatımızda olan ve vazgeçilmezimiz haline gelen çaydan önce yıllar yıllardır bizimle olan kahvenin elbette ki yöresel yorumu olacaktı. Dibekte dövüleni, sakız ilave edileni, sütlüsü, uzun uzadıya demleneni ve dahası. Kendi adıyla, kendi sunumuyla ya da yapılışı ile çeşit çeşit kahve. Bunların içinde hem adı, hem sunumu, hem yapılışı, hem de yapılma nedeniyle belki de en farklısı: Cilveli Kahve.


Bi' Cilveli Kahve İçer misiniz?

Cilveli Kahve 15. yüzyıldan bu yana Manisa'da (Akhisarlılar kendilerine ait olduklarını söylerler; ama patentini Manisa aldı) kız isteme törenlerinde servis edilirmiş. Bu geleneği sürdüren birileri var mıdır bilmiyorum; ama Manisa Yeni Han'da içebilirsiniz. 

Cilveli Kahve

Cilveli Kahve dibekte dövülen kahvenin klasik yöntemle pişilirken iki baharat eklenmesi ile oluyor. Bu iki baharat kahveye toz haline getirilerek eklenen yıldız anason ve damla sakızı. 

Yıldız anason ve damla sakızı


Kahve çifte kavrulmuş ve öğütülmüş badem ile servis edilir. Yanında bir kaşık verilir. Önce kaşıkla bademler yenir, sonra kahveler içilir. Dibe çöken bademler, her yudumda ağza gelir ve hoş bir tat verir.

Mesir macunundan sultan çayına kadar şifalı ve lezzetli baharatlardan yapılan nefis yiyecek, içecekleri olan Manisa'ya özgü bir ürün daha cilveli kahve. Manisalıların hasta olmaya hakları yok. 


Güzel not: Bu yazıyı yazıp kenara koymuştum; ancak cayaski.com'da Bi' cilveli cay içer misiniz? yazısını okuyunca yayınlamak istedim. Cilveli çayı görüyorum ve artırıyorum: Bi' cilveli kahve içer misiniz?

Çaysever ama kahvenin de hakkını veren Utku,

bottom of page