top of page
  • Yazarın fotoğrafıUtku Yılmaz

En yakınlarım gazeteden öğrendi

Ekolojik bir hayat yaşamaya nasıl karar verdiniz? (çöp kovanızdan kurtulmaya ya da atıksız hayata da olabilir)

Bana en çok sorulan soru.

En çok sorulan soru derken; röportajlardan, eğitimlerden, soru&cevap içeriklerinden bahsediyorum. Hatta yakın arkadaşlarımdan.


Bana çok yakın olan birçok arkadaşım yarı yolda fark etti deliliğimi. Deliliğimi biliyordu da, çöp çıkarmamak, sadeleşmek falan başka delilikler.


Sizin de başınıza geliyordur. Çoook yakın arkadaşıma bir gün "Ben bira sevmem, şarap severim." deme gafletinde bulundum. Hâlâ alay eder bu söylediğimle. (Yıllar önce o da bize "Siz bir de beni Taksim'de görün" demişti. "Her Cumartesimizi geçirdiğimiz Taksim'de mi?" diye sormuştuk. Yalan söylemeye meyilli olduğumuzdan verdiğimiz cevaplar değildi. Ha yalan da söyleyebilirdik, neden olmasındı?) İnsanların her ortamda ortama uyum sağlama hakları var. Bu sebeple, bira içmeyi tercih eden tek ortamımda onlara uyum sağlamak için bira alıyordum, hâlâ bira içerim onlarla; ama ben şarap severim.

Bir keresinde uzaktan uzağa flörtingimle yolda karşılaştık, bir kahve içelim diye bir yere oturduk. Oturduktan yaklaşık bir saat sonra neden sigara içmediğimi sordu. "Ben sigara içmiyorum ki" dedim. Ben etrafımdaki herkes sigara içerken sigara içiyorum, alkolle tabii ki içiyorum. Onunla hiç alkolsüz görüşmemişiz ki. Gözlerindeki parlamaya anlatabilecek kadar iyi bir yazar değilim. Meğerse sigara içtiğim için beni saf dışı bırakıyormuş. Flörting benim için o gün bitti.

Bir de benim konuşamadığım çok az konu var. Yani hiçbirinde uzman değilim; ama her konuda konuşabilirim. Her arkadaş grubum farklı bir yönümü bilir. Bir grup arkadaşım futbol sevgimi, bir arkadaş grubum tenis sevgimi bilir mesela. Çünkü farklı zamanlarda tanışmışız ve farklı konulardan konuşmuşuz.


Dolayısıyla sadeleşme yolculuğumu göstermemem, görmemeleri, ciddiye almamaları normal geliyor.


Arkadaşlarım da benim kadar politik insanlar. Dolayısıyla yeşil politikaların odağında bir hayat yaşıyorlar. Benden bağımsız toprağı, suyu, havayı koruma güdüler var. Benimle birlikte sorularına cevap bulmanın mutluluğunu ve aldıkları cevapların endişesini daha yoğun yaşıyorlar. Başkası söylese de ciddiye almayız; ama gezegenin kaynakları hızla tükeniyor ve iklim krizi ciddi bir sosyal adaletsizliğe neden olacak. Su savaşları burnumuzun dibinde.


Konumuz bu değil; ama söyleyeyim: Ben ekolojik hayat yaşamaya karar vermedim. Bırakamam dediğim, evde yedeğinin yediğini tuttuğum Nutella'dan politik olarak iğrendim, almamaya başlayarak sağlığıma kavuştum. Bir sürü beyaz gömleğim olmasına gerek olmadığını kabul ettiğim an özgürleştim. Arkadaşlarıma doğum günü hediyesi almamaya karar verdiğimde rahatladım.


Yıllar önce bambaşka bir konuda yazdığım cümleyi tekrarlamak isterim. Olmazları oldurmak, en sevdiğim.

Utku

bottom of page