top of page
  • Yazarın fotoğrafıUtku Yılmaz

Gerçek Deri Nasıl Anlaşılır?

Sentetik ürüne olabildiğince karşı duran biri olarak, naçizane bilgimi sizinle paylaşmak istedim sayın okuyucu. Satın aldığımız derinin gerçek deri (sektörün deyimiyle hakiki deri) olduğunu nasıl anlarız?

Öncelikle gerçek deri ile suni deriden yapılan ürün arasındaki fark fiyatıyla anlaşılmaz/ anlaşılmayabilir. Çünkü bir ürünün bedeli sadece ham maddesi ile anlaşılmaz. Marka dolayısıyla tasarım da bir o kadar önemlidir. Bu yazıyı yazmaktaki amacım, sadece ham maddenin kalitesi ile alakalıdır.

  1. Gerçek deri ile suni deri arasındaki en dikkat çekici fark kesinlikle kokusudur. Gerçek derinin, aynen kitap gibi şahsına münhasır bir kokusu vardır ki, sadece bir kez bu kokuyu almış olmanız kokuyu hemen anlamanızı sağlayacaktır. 

  2. Bir başka fark ise ateşe karşı tepkidir. Suni deri hemen eğrilirken, gerçek deri direnç gösterir. Tabi ki ateşe atarsanız yanar. O kadar abartmayın. (: Burada ayırt edici özellik satış yapan arkadaşın tepkisi olabilir. Madem ürün gerçek deri, alev gezdirelim üzerinde, demenize karşı, "Olmaz, kat'a" derse oradan hemen çıkın. (:

  3. Gerçek deri ile suni deri arasındaki farkı dokunarak da anlayabilirsiniz. Suni deri plastik olması bakımından, aynen koku gibi gerçek deriye bir kez bile dokunmanızla gerçek derinin farklı dokusunu anlarsınız.

Satın aldığınız ayakkabı, çanta, vb tasarım ve/ya gerçek deri değilse, çok para vermemenizi öneririm. Çünkü gerçek deri ile suni deri arasında ciddi bir fiyat farkı vardır.

Sonuç olarak en önemli farkı suni derinin plastik dolayısıyla kanserojen maddeden olmasıdır. Yapmayın, etmeyin, sağlıklı değil.

Peki ben bunları nereden biliyorum? Öncelikle Salihlili olmam nedeniyle gerçek deriden yapılan ürünlere çok kolay ulaştım hep. Bilgimden emin olmak için yıllarca deri işinde çalışmış olan çok sevgili bir büyüğüme sordum. Ayrıca annemin elleriyle yaptığı gerçek deri çanta, cüzdan, tablet kılıfı vs malzemelerini birlikte alıyoruz. Teyitli çalışıyoruz efe'm... Utku

bottom of page