top of page
  • Yazarın fotoğrafıUtku Yılmaz

İznik Gölünde Saklanan Bazilika

MÖ 7. yy'de Aziz Neophytos anısına yapılan bazilika, depremi bahane ederek, yıllarca yeryüzünde kalmaya direnmiş, nihayet suların çekilmesi ile gün yüzüne çıkmış. Sandalla göle açılan İznikliler bu bazilikayı hep görüpdururmuş, ancak tarihi bir değeri olduğunu tahmin edememişler. 

İznik Gölünde suların çekilmesi ile gün yüzüne çıkan bazilika

Bundan tam 1 yıl önce muhtelif medya organları sayfalarına taşıyınca, benim gibi birkaç gariban sevindi, mutlu oldu, arkeolojik çalışma bekledi. Ancak yeni haberler gelmemeye başladı.


Ta ki Amerikan Arkeoloji Enstitüsü 2014’ün en önemli 10 keşfi listesine alana kadar. Aynı kelimeler, hatta aynı cümlelerle tüm haber sitelerinde yer almaya başladı:


“2014 yılının en değerli 10 keşfinden biri”ymiş.

“10 Önemli keşfinden 7.si”ymiş.

“Batık bazilika 10 keşiften biri”ymiş.


Henüz 1936 yılında, Mustafa Kemal Atatürk İznik ziyaretinde İznik’i gezmek için izin isteyen Afet Hanım ve birkaç kişiye “Hay, hay... Gidebilirsiniz fakat asıl İznik'i göremeyeceksiniz. Çünkü o toprağın altındadır” derken diğerlerinin bilmediği ne biliyordu? İşte şimdi öğrendik.


Kendimizi nasıl değersiz hissediyorsak; asırlar önce bizimle genetik, sosyolojik, kültürel hiçbir bağı olmayan kişilerin yaptığı, sonradan yerleştiğimiz topraklarda keşfedilenler, keşfedildiğinde de çok dikkatimizi çekmeyen bir yapı, bir anda gururumuzu okşadı. Düşünsene, evine bilmemkaç km uzakta ve ABD en değerli diyor, 7. Diyor, İznik’e diyor.


Geçtiğimiz günlerde, Van Gölünde de bazı kalıntılar keşfedildi. Yine suların çekilmesi nedeniyle, gün yüzüne çıktı. Daha fazla saklanamazdı. Önümüzdeki günlerde, İznik Gölünde saklanmış bazilika gibi geç kalınmamasını, tüm insanlığa ışık tutacak değerler ve anılar beklediğimi belirtmek isterim.


Güzel günler efenim..

Sevgiler,

Utku

bottom of page