top of page
  • Yazarın fotoğrafıUtku Yılmaz

Şatonun Altında / Bir de buradan bak

Macbeth'e Bir de Şatonun Altından, Yer Altından Bakın

Şatonun Altında, Shakespeare'nin ünlü tragedyası Macbeth'in uyarlanmış, evrilmiş hali. Yani yazarı Shakespeare, uyarlayanları aynı zamanda oynayanları olan Pınar Akkuzu ve Gülden Arsal. Macbeth hikayesinden sapma yok; sonunda Macbeth yine ölüyor. (Ay sonunu söyledim!) Farklı bir son beklemeyin; ancak Macbeth'in ölümüne giden yolda grotesk, bufon ve clown stillerinden de alınan güç ve esneklikle şahane bir iş çıkmış. 

Oyun Macbeth'in karşısına çıktığı varsayılan iki cadı gözünden anlatılıyor. Bu iki cadı güldükçe, güldürüyor. Bu gülüş tatlı, keyifli bir gülüş değil; daha ziyade rahatsız edici bir gülüş. Fiziksel ve genel geçer ahlaki sınırların dışında bir anlatımı var. Sanatın şahane rahatsız ediciliği.

Sınanmamış iyiliğin kötülük potansiyelinden bahseden Macbeth'i hiç seyretmediyseniz de, oyunu anlar ve seversiniz; ancak seyretmişseniz, daha çok zevk alacaksınız.


"Hiçbir şeye inanmamak ve her şeyle dalga geçmek"

Oyundan sonra biraz gezindim, gezinirken de şaşırdım. Oyun sonrasında röportajlarında dahi eğlendim. (Bu kez keyifle). Grotesk, bufon (buffon), clown stilleri üzerinden şahane bir "Şatonun Altında" röportajı için buraya bakabilirsiniz.  *Bufonlamak: İçini boşaltmak. Oldu mu sana, bir yaş daha. 

Künye

Yazan: William Shakespeare

Proje Tasarımı ve Uyarlama: Pınar Akkuzu, Gülden Arsal

Yöneten: Güray Dinçol

Oyuncular: Pınar Akkuzu, Gülden Arsal

Işık: Uğur Açıkgöz

Proje Asistanı: Tuba Keleş

Sahne, Kostüm Tasarımı ve Uygulama: Fiziksel Tiyatro Araştırmaları

Görsel Tasarım: Uğur Açıkgöz


Fiziksel Tiyatro Araştırmalarını seviyoruz. Ne yapsalar, koşar seyrederiz.

Utku,

bottom of page