top of page
  • Yazarın fotoğrafıUtku Yılmaz

Şifahen Masallar

Şifahen Masallar yani sözlü, anlatma yoluyla masallar. Şimdi siz diyebilirsiniz. Zaten masallar anlatılarak aktarılmaz mı! Ne yazık ki herkes sizin kadar şanslı olamayabiliyor, bazıları kendi masallarını kendi okuyor.

Aslında ben de sizin gibi şanslı çocuklardanım. Edebiyat öğretmeni olan babam beni hep hikayelerle masallarla büyüttü. Ne zaman ki masalları tükendi; roman özetlerini (en çok da öğrencilerine ödev verdiği özetler^.^) okumaya başladı. Bu yüzdendir ki bazen okumadığım kitapların karakterlerini bile tanıyorum.


Şifahen masallar ile Kadıköy sokaklarında dolanırken “Bu akşam ne seyretsem” diye Moda Sahnesine gitmemle tanıştım. Daha önce adını görmüş ama bu kadar farklı bir deneyim olacağını tahmin etmediğim için incelememiştim. Açıkçası izlemek istediğim o kadar çok oyun var ki başka bir oyunu öne almadım. Ama arama motoruna adını yazmakla egoist okurun (ki en sevdiğim bloglardandır) yazısını görüp hemen bu akşama da bir bilet aldım. Biraz sürpriz olmasını isterken, farklı içeriği bana hakkında bir şeyler okumaya itti. Beyza Akyüz modern zamanlarda “Bir varmış, bir yokmuş” ile başlayan masallar anlatıyordu. Kalktım gittim. Biz seyircileri yan flutuyle bir müzisyen karşıladı.(Ne yazık ki ismini hatırlayamadım, öğrenip hemen ekleyeceğim) Seyirciden önce sahnedeki bulunuşa bayılırım ki, öyle böyle değil.


2 perde, 60 dakika, 2 masal, 1 anlatıcı, 1 müzisyen Moda Sahnenin küçük stüdyo sahnesinde belki 20 dinleyici. Hep birlikte masalların içine girdik. Karıncaların birlikte ne kadar güçlü olduğunu ve alicengiz oyunlarından sakınmamız gerektiğini hatırladık. Masalların bir parçası olduk. Kurutulmuş elma yedik, hazırladığı afişin bardak altlığı hediyelerini tek tek hazırlayan Fırat Yaşa ile tanıştık, çay içtik, vesaire. En nihayetinde her günü masal gibi olan güzel İstanbul’da farklı bir akşam daha yaşadık.


Bu vesileyle romanlarını, hikayelerini dolayısıyla karakterlerini en çok tanıdığım Yaşar Kemal’e acil şifalar diliyorum. Umarım her çocuk şifahen masallar, herkes Şifahen Masallar’ı dinler. Hadi birine bir masal anlatın. İyi uykular...


Beyza Akyüz'ün facebook sayfası için buraya, Şifahen Masallar facebook sayfası için buraya,

Size sahneden fotoğraf çekmek isterdim ama masallar esnasında o kadar dalmışım ki unuttum. Neyse, zaten o işi beceremiyorum.

Bir de "Dünyanın bütün karıncaları, birleşin!"

Utku

bottom of page