top of page
  • Yazarın fotoğrafıUtku Yılmaz

Trend Alarmı: Alışveriş Çantası

Tam bir şehir trendi


Neden Naylon Poşet Kullanmayalım?

Sizin için bulduğum şahane alışveriş çantalarına gelmeden, sizi biraz rakamlar ve verilerle korkutayım:

  • Bir plastik poşetin geri dönüşümü, yeni bir tane üretmekten daha pahalı olduğu ve makineyi bozabileceği için, çoğu firma tarafından 'önemsiz' olarak değerlendirilir.

  • Her yıl bir milyar kuş ve memeli hayvan plastik atık sindirdiğinden ölür.

  • Bu hayvanlar plastik maddelerin boğaz ya da solunum yollarını tıkaması sonucu, oldukça acılı bir ölüm yaşamaktadır.

  • Plastik poşetin ham maddesi olan polietilen doğada 1.000 yılda çözünür.

  • Polietilen çözünürken, plastik daha küçük parçalara ayrılarak insanların besin zincirine dahil olur, yani insanlar plastik sindirmeye başlar.

"Amaan herkes naylon poşet kullanırken, bir benim bırakmam neyi değiştirir ki" demeyin:

  • Bez torba kullanarak; haftada 6, ayda 24, yılda yaklaşık 300 naylon poşetin tüketim zincirine girmesini bireysel olarak sağlayabiliriz.

Devamı için buraya.


Trend Alarmı: Alışveriş Çantası

Alışveriş çantasının kişisel olarak kullanımı dışında bu yıl şehir trendi olarak karşımıza çıkacak gibi görünüyor. Geçtiğimiz ay Belçika Brugge'de bir yol üstü mağazasında boy boy ve renk renk alışveriş çantaları görünce, global bir trend geldiğine daha da ikna oldum. Aslında buna bir trend demek yerine bir akım desek daha doğru olacak. Çok kişisel yorumum, üst sosyokültürel seviyedeki şehirli insanın vicdan muhasebesi olduğu, bir nevi mavi kapak kampanyası gibi. Yalnız bu durumun daha kalıcı olduğunu düşünüyorum. Bisiklete bir ulaşım aracı olarak bakanların sayısı giderek artıyor, şehirli hayatını bırakıp köylere yerleşenlerin sayısı da azımsanmayacak kadar çok.

Size birkaç örnek hazırladım:

Günlük çantanızın içine atıp, akşam eve dönerken aldığınız meyve, sebze, ekmek, süt gibi alışverişiniz için kullanabilirsiniz.


Kendi Alışveriş Çantanızı Tasarlayın

Elbette yukarıdaki çantalar gayet güzel; ancak size özel bir çantanız olsun isterseniz, biraz kumaş boyası ile baskı, boyama gibi tekniklerle yapabileceğiniz birkaç örnek topladım:



Benim sevgili alışveriş çantam

Bizim gibi DNAsı ile övünen, yaşamını aile kurmak ve çocuk sahibi olmak, torunu olunca çocuğu unutan toplumlar için daha dikkatli yaşamakta fayda var. Yalnızca 5 yıl sonrasını değil; 500 yıl sonrasını düşünmeliyiz. Dünyanın zaman çizelgesinde küçük bir noktadayız yalnızca. Alışveriş Çantalarının Naylon Poşetlerden Daha Havalı Olduğunu Düşünen Utku,

bottom of page