top of page
  • Yazarın fotoğrafıUtku Yılmaz

Uykusuz Bir Rüya, Salim hakkında

Bu yazıyı birkaç kez yazmaya kalkıştım; ama elim gitmedi. Oyundan öyle bir hayal kırıklığıyla çıktım ki, "Bir gün bekleyeyim, soğusun, yarın fikirlerim belki değişir." dedim. Soğuyan hayal kırıklığım olmadı; ben olduğum gibi soğudum. Yine de üzerinden biraz zaman geçmişken birkaç şey yazmak istedim.



Berkay Ateş'in kaleminden Uykusuz Bir Rüya, Salim'in başkarakteri Salim, Adana'dan İstanbul'a amcasının yanına kebapçı dükkanından çalışmaya gönderiliyor ve burada başına gelenler, zaten çaresizlik içinde büyüyen Salim için daha da zorlayıcı oluyor.


Biz de birçok kişi gibi en sevdiklerimiz bir arada diyerek gittik. Berkay Ateş'in şiirsel dilini, kurduğu evreni, metaforik anlatımını severim. Ama sanki bu kez Berkay Ateş bazı şiirsel cümleler bulmuş; bu cümlelerin önünü arkasını doldurmuş, tekrarlarla oyun yazmış gibi. Hikaye çok zayıf geldi.


Her karaktere, her sahneye aynı ağız da olmamış sanki. İstanbul Türkçesine varım. Anadolu'da da İstanbul Türkçesi konuşuluyor (maalesef); ama bazı sözcükler dilde kalıyor. Bu metinde kalmamış. Sanki İstanbul'da doğmuş, İstanbullularla büyümüş biri anlatıyor.


Oyunun başında söylediklerini hiç anlamadım. Hem ses sistemi sorunu vardı hem de sesin ağızdan çıkma sorunu. Bir süre hiçbir şey anlamadan baktım. Bu bir tercih olabilir elbette, bizim seyrettiğimiz günün talihsizliği de.


Hepimizin bildiği şarkıları kullanmaları da oyunu basitleştirmiş. Sanki herkes cepten yemiş gibi. Hem kadro başka bir kadro olsa oyunu hiç beğenmeyeceğimi hem de beklentim daha düşük olacağı için daha çok beğeneceğimi düşünüyorum. Karar veremedim.


Her şey bir yana, o ne kondisyon, o ne denge. Ben izlerken yoruldum, Berkay Ateş yorulduysa da çaktırmadı. (:


Belki de ben anlamamışımdır. Sanırım oyun benim için değildi.


*Yasemin benim kadar hayal kırıklığına uğramadı. (:


Oyuncu: Berkay Ateş

Yazar: Berkay Ateş

Yönetmen / Proje Tasarım / Işık Tasarımı: Yiğit Sertdemir

Hareket Tasarımı: Özge Midilli

Müzik / Ses & Efekt Tasarım: Emrah Can Yaylı

Proje Tasarım: Başak Özdoğan

Fotoğraf: Ayşegül Karacan

Afiş Tasarım: Berkcan Okar

Reji Asistanı / Ses & Efekt Operatörü / Prodüksiyon Direktörü: Burhan Akaray

Işık Operatörü: Batuhan Alpay


Tek perde, 80 dakika


Sevgiler,

Utku


Yazıyı Fanusist için yazdım.

bottom of page