Kentsel dönüşüm nedeniyle müzikholleri ellerinden alınmış, patronun müthiş fikriyle sahne sahne gezmeye karar vermiş bir müzikhol ekibi:
Kıvanç Duyar, Hasbel Kader, Yeter Artık, Keyfe Keder, Can Hıraş, Tutku Su Sır, Hakkı Yendi, Hilkat Garibi, Bakiye Yetersiz, Sevgi Seli, Patron, Dişsiz Nene.
Altıdan Sonra Tiyatro’nun 2015-16 sezonunda sahneye koyduğu Yalınayak Müzikhol, yalınayak bir grup müzik insanının kendi yalınayak hikâyelerini anlatan bir müzikal. Müzikhol, pavyon kültürümüz olmasa da anlayabileceğimiz, artık çok karikatürize olmuş karakterlerin evrilmiş halleri: Sürekli geçmişteki sahnelerinden bahseden assolist, şöhret olma sevdalısı ve tüm maharetlerini her fırsatta sergileyen şarkıcı, erotik danslarıyla dansöz, enerjiyi yukarıda tutmaya çalışan sunucu, vs
Hiçbir karaktere haksızlık etmek istememekle birlikte oyunun en çarpıcı karakterinin şaka yapmak üzere sahneye çıkan Bakiye Yetersiz (Gülhan Kadim) olduğunu düşünüyorum. Acı acı güldürdü. İçimizi yaktı. Başka biriyle evlenen sevgilisine yadırgar diyerek memelerini kesip gönderdiğini anlattığı Şaka No 1 ağır bir şakaydı.
En vurucu sahnesinin de dansöz Tutku Su Sır (Sinem Öcalır) 'ın erotik dans gösterisini karanlıkta betimlediği sahneydi. Ağzım açık seyrettim.
Okuduğum kadarıyla, Tomris İncer rahatsızlanmadan önce, tuvaletçi Dişsiz Nene rolüne talip olmuş. Hatta çalışmaya bile başlamış; ancak nefesi oyuna dâhil olmaya yetmemiş. Biz de oyun esnasında Keyfe Keder (Candan Seda Balaban) eşliğinde Toooom diyerek nefes alıp belki de Tomris İncer’e nefes olduk.
Yalınayak Müzikhol belli ki Tomris İncer'e güzel bir anma, bir "sevgi duruşu". Kumbaracı50'nin annesi Tomris İncer, dönemdaşları gibi klasik tiyatro konusunda ısrar etmektense; yeniyi deneyen, kendini yeniye veren, çok genç biriydi. Temsillerde usta oyuncu açığını kapatmak için değil; orada olmak istediği için oradaydı. Bize bunu yansıtıyordu.
Yiğit Sertdemir'in Türkiye tiyatrosunun yeni dönemde başına gelen en iyi şeylerden olduğunu düşünüyorum. Işıklı, sesli, renkli, parlak, gürültülü, kahkahalı, hıçkırmalı, kelime oyunlu yani coşkulu tarzını seviyorum. İlerleyen yıllarda bugünün tiyatrosuna dair yazılan kitaplarda bol bol anlatılacağını düşünüyorum.
Bezirgân, Surname 2010 ve Kral (Soytarım) Lear'da kukla ve masklarını izlediğim Candan Seda Balaban (Keyfe Keder) 'ın kendisini de sahnede ilk kez seyrettim. Hayranıyız! İki perde 150 dakikalık temsilde söylenen şarkılar oldukça popüler. Bu denli popülerlik bende duygusuzluğa neden oluyor. Şarkılar beni genelde temsil havasından çıkarttı, sanki belediyelerin Ramazan eğlencesi gibiydi. Müzikhol havasına daha uygun, daha sert arabesk şarkılar bulunabilirdi. Hatta belki yazılabilirdi. Daha önce bol bol yazdığım gibi perdenin açılmasını beklemeyen, bizi sahnede karşılayan, mümkünse etkileşimli olan temsilleri biraz daha seviyorum. İşte Yalınayak Müzikhol de böyle.
Künye:
Aklına Fikir Gelen: Patron
Tuvaletçi Kadın (Gizli Patron): Dişsiz Nene Metin: Herkes hikayesini yazdı, anlatıyor işte Sahne Kıyafetleri: Ne bulduysak Topumuzu aydınlatan: Patron Yüzümüzü boyayan: Canların Cananı Candan Seda Balaban Dansların Feriştahı: Fışkıran Enerji Senem Oluz Hepimizin bildiği şarkları yeniden düzenleyenler: Tarzıyoklar // Erhan Yürük, Onur Kahraman, Savaş Balaban, Burak Sarıhan Şarkıları adam gibi söyleten: Notaların Sultanı Burçak Çöllü Şipşakçı: Kadrajın Efendisi Murat Dürüm Patronun yardımcısı: Ara bul Emin İlhan Her işe koşan: Çıtır pıtır Hazal Şahin Afişi Tasarlayan: Muhteşem Muzaffer Malkoç Takdimci: Kıvanç Duyar Sanatçılar: Hasbel Kader, Yeter Artık, Keyfe Keder, Tutku Su Sır, Can Hıraş, Bakiye Yetersiz, Hakkı Yendi, Hilkat Garibi, Sevgi Seli
Oyuncular gizli; ama ben size yazayım: Yaman Ömer Erzurumlu, Aslı Can Kortan, Çiğdem Akgün, Candan Seda Balaban, Sinem Öcalır, Murat Kapu, Gülhan Kadim, Onur Sarıgül, Seda Yürük, Selen Şeşen, (en gizlisi de) Tomris İncer
Sezon gelsin de izleyin. Tamam?
Sevgi Seli'nin çok benzediği babannesi Dişsiz Nene'ye sevgiyle..
Utku
Comments