top of page
  • Yazarın fotoğrafıUtku Yılmaz

Yolunuzu Yalova'ya Çevirin

Hem yakın, hem uzak bir cumartesi planı: Yalova Günü

İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi

2013 yılında Yalova Belediyesinin çalışmaları sonucunda Osmanlı Devletinin ilk kayıtlı kağıthanesinin bulunduğu Yalova'da (İzmir ve Kocaeli'nin ardından) üçüncü kağıt müzemiz açıldı. Müzede Dünya'nın dört bir yanından gelen kağıt örnekleri sergilendiği gibi, hepimizin tarih kitaplarından bildiği gibi, Osmanlı'ya ilk matbaayı getiren İbrahim Müteferrika'nın orijinal baskıları da bulunuyor. Müzede sergilenen eserlerini izlemenin dışında, görevlilerin eşliğinde atölye çalışması yaparak kendi kağıdınızı ilk yöntemi ile üretebiliyorsunuz. Burası çok heyecan vericiydi.

Budanan dut ağaçları toz haline getirilerek temiz suyun içine ve her işlemden önce bu su homojen olması için karıştırılıyor. 


Bir eleği suya batırıp çıkarıyorsunuz. (Elim hiç olmadığı kadar yumuşak oldu ve uzun süre böyle kaldı)


Bu eleği bezin üzerine koyuyorsunuz. 


Fazla suyu sünger yardımı ile çekiyorsunuz. Kağıdınız bezin üzerinde kurumak üzere asılıyor.


Kağıtların kuruması gerektiği için hemen alamıyorsunuz. Yolumun Yalova'ya düşmesi de zor olduğu için ilerleyen günlerde en yakın kargo firmasını arayarak adres verdim. Müze görevlisinden de benim bilgilerimi kargo poşete yazmasını ve alıcı ödemeli göndermesini rica ettim. Bizim için çok değerli olan kağıtlarımızı aldık. 

Müzeye İstanbullu kafasıyla harita uygulamalarıyla ulaşmak zor. Haritada yanlış yer işaretlenmiş. Siz belediye binasını sorun. Belediye binasının yanında, Değerli Mimar Emre Arolat'ın tasarladığı kent müzesinin içinde bulunuyor. Pazartesi günleri hariç haftanın her günü 09.00-18.00 arasında ücretsiz girilebiliyor. Kendi kağıdınızı yapmak için rezervasyon yaptırmanızı öneririm.

Yalova İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesine gitmek ve kağıt yapmak için, yolunuzun Yalova'ya düşmesini beklemeyin. Yolunuzu özellikle Yalova'ya çevirin.  Gezi blogu değil gezentinin blogu Gezenti Utku;

bottom of page