top of page
  • Yazarın fotoğrafıUtku Yılmaz

Yüzyıllık Aşk, Aşkımız

İstanbul Modern’de Eylül ayında, Türk Sineması 100. Yılına ithafen ilk kez bir araştırma sergisi açıldı. Mekanist’in davetiyle bu özel araştırma sergisini rehberli turla gezme fırsatı bulduk. Bize küratörlerden Müge Turan da katıldı.

Sergide, seyircilere, hayranlara, oyunculara, sinema salonlarına ait fotoğraflar, plaklar, film afişleri, gazete kupürleri ve özel eşyalar bulunuyor. Serginin en ilgi çekici bölümlerinden biri, yıllar yılı Yılmaz Güney, Filiz Akın ve Türkan şoray’a ait özel eşyalarını, mektuplarını, fotoğraflarını saklayan hayranlarının bu eşyalarından oluşan “Sinema Seyircisi Fanatiktir” bölümüydü. Rehberimizin söylediğine göre, hayranları, eşyaları kısa süreliğine de olsa almak için ikna etmek zor olmuş.

Eski sinema biletlerinin replikasına misafirlere anı olması açısından sunmaları tatlı bir detay olmuş. Ne kadar erken giderseniz, biletlerden edinme ihtimaliniz artar.

Kişisel fikrim, sergi, elbette ki, yeterli değildi; bazı sinema emekçilerine ulaşamamıştı. Bu kadar yakın bir tarihe ait olan ve üstelik popüler kültür olan öğelerden daha çok edinebilirlerdi. Türk sineması denildiğinde akla ilk gelen filmlerin sahibi Arzu Film’den iz göremedim mesela, ki son zamanlarda eski filmleri restore eden çalışmaları takdire şayan. Televizyonda gördüğümüzde değiştirmeye kıyamadığımız, Gülen Gözler, Hababam Sınıfı, Neşeli Günler,.. yoktu. Sergi, yeterli olmasa da gayet iyi bir İLK olmuş.


4 Ocak 2015 tarihine kadar İstanbul Modern’de olacak 'Yüzyıllık Aşk' sergisini gezmenizi öneririm.

*İstanbul Modern'e kadar gitmişken, nefis Çok Sesli sergisini mutlaka gezin. Sevgiler,

Utku

bottom of page