top of page
  • Yazarın fotoğrafıUtku Yılmaz

Kitaba Uyanmak: Bir Yudum Kitap

Bir Yudum Kitap

Meraklı ve okuyan (sosyal medya takipçileri için değil; kendisi için okuyan) bir arkadaşımın profilinde denk geldiğim biryudumkitap girişimi beni hemen içine aldı.  Kayıt oldum ve hoş geldin pasajı hemen geldi: En çok okunan pasajlardan: Sicilya Konuşmaları, Elio Vittorini

Biryudumkitap ile e-postanıza (dolayısıyla mobil telefonunuza) her sabah (aşağı yukarı 07.00'de), her nevi yazarın her nevi kitabından bir pasaj gönderiliyor. e-postada pasaj ile birlikte kitabın yazarının, çeviri ise çevirmeninin, alınan yayınevinin bilgileri de paylaşılıyor. 


Kitaba Uyanmak

Uyanır uyanmaz, iki farklı e-posta hesabımdan hemen sonra sosyal medyaya bakıyorum. Malum, ülke yerinde duruyor mu?, diye kontrol ediyorum. Akabinde uyanmamdan epeyce önce gönderilen biryudumkitap'a göz gezdiriyorum. Uyumadan önce okunan kitaptansa bin kat daha zevkli olduğunu söyleyebilirim. 

Her gün okuyamıyorum elbette. Her yere geç kalma konusunda dünya markası ben, genelde yataktan fırlıyorum. Ancak bana bu e-postanın geldiğini bilmek güzel. Ara ara toplu okuyorum. 

Madem canım kitap okumak istiyor; toplu halde birbirinden farklı pasajlar okuyacağıma, bir kitap bitirmiş olayım; değil mi? Değil. 

Kitap bitirmenin ve yeni bir kitaba başlamanın biraz popüler bir tatmin olduğunu düşünüyorum. Önemli olan o yazarın sözcüklerine dokunmak. Bu noktada pasajında okumak bir şarkıysa, kitap okumak o şarkının içinde olduğu albüm. Albümü dinleyince şarkıyı daha iyi anlayabilirsiniz; ancak şarkı da başlı başına bir keyif vermez mi!


Metroda 2 Duraklık Bir Pasaj Arası

Belki de siz her sabah metroda yalnızca 2 durak sonra iniyorsunuzdur. 2 durak=tam 5 dakika, tam biryudumkitap pasajı kadar. 

Şato, Franz Kafka

Bir Kitabı Sevip Sevmeyeceğinize Karar Verme Şansı

Tüm bunların ötesinde biryudumkitap bir kitabı sevip sevmeyeceğimize karar vermenizi sağlayabilir. Yakın zamanda Edgar Allan Poe'nin kötü bir çevirisini okudum; şahane bir kitaptan oldum. Bu gibi durumlar için de ön analiz şansı (yol yakınken dönme) sunuyor.  Hayat kısa, kuşlar uçuyor; 5 dakika nasıl da önemli! Utku,

bottom of page