600 yıllık geçmişi olan, günlük kullanıma uygun kumaş dokuması Manisa bezi, atkı ve çözgüden oluşan el dokuması yöresel kumaştır. Tıpkı Buldan bezi, Şile bezi, Ayancık keteni, Kastamonu bezi, Rize bezi, Dastar bezi gibi bölgesinin özelliklerini almıştır. Temel ipliği, bereketli Gediz Ovasının tarım ürünü olan pamuktur. Şehzade şehirlerinden biri olan Manisa’da dokunan bez, genellikle şehzade içliği olarak yapıldığı için pamuğun yanına ipek iplik eklenmiş. Yarı yarıya pamuk-ipek karışımı olan Manisa bezi, bürümcük bezdir.
Manisa bezi, şehzade içliğinin yanı sıra yüzyıllarca yelkenli kumaşı olarak kullanılmıştır. Bu nedenle pamuk-ipek karışımının yerini sadece pamuk almıştır.
1950’li yıllara gelindiğinde, Manisa’nın temel geçim kaynağının tarım olması ve endüstrinin gelişmesiyle el dokuması tezgahlar evlerden uzaklaşmaya başlamış ve nihayetinden 2000’li yıllara gelindiğinde el dokuması yapan Manisalı sayısı yok denecek kadar az kalmıştır. Ta ki 2000’li yılların başında Türk Kadınları Konseyi Derneği Manisa Şube Başkanı Mübeccel Kafkaslı’nın uğraşlarıyla yeniden gündeme gelene kadar. Kurumların iş birliğiyle yeniden dokunmaya başlanan Manisa bezi, yeni bir iş kanalı ve heyecan olmuştur. Kurulan Tarihi Manisa Bezi Dokuma Kooperatifi (Mabez) ile her yıl yeni kişilere dokuma öğretilerek, bir taraftan da el verilerek, yüzlerce kişinin Manisa bezi dokuması ve emeğiyle para kazanması sağlanmıştır.
Günümüzde pamuk, ipek, pamuk-ipek karışımı gibi farklı çeşitlerde yapılan Manisa bezi, bir taraftan da geleneklere uygun olarak pamuk-ipek karışımı bürümcük yapılmaya devam ediliyor.
Manisa bezi elde doğal liflerden oluşan ipliklerle dokunur. El dokuması olması sayesinde iplik etrafındaki tüycükler mekiklerin çekilmesiyle pürüzsüz olmaz ve ürünün emiciliğini artırır.
Günümüzde genellikle hediyelik peştemal, fular, şal gibi yapılan Manisa bezinden kumaş da dokunmaktadır.
Yazıyı Ekolojik Dönüşüm için yazmıştık.
Sevgiler,
Utku
Comments